پایگاه صاعقه::اگر بیمار دیر به پزشک مراجعه کند، باعث افت بینایی و کوری در او میشود.
دکتر فرامرز امیری متخصص مغز و اعصاب در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: غده هیپوفیز مجموعهای از سلولها میباشد که در قاعده مغز قرار گرفته و دارای کارکردهایی است.
هورمونهای 7 گانهی هیپوفیز عبارتند از: هورمون پرولاکتین، هورمون محرک رشد، هورمون تیروئید، کورتیکوترپین هورمون، هورمون اکسی توسین و هورمون ضد ادراری، شیوع سنی تومورهای هیپوفیز معمولا در سنین 20 تا 40 سالگی است و معمولا در خانمها در سنین 25 تا 45 سالگی است.
در قسمت خلفی هیپوفیز ناحیهای قرار دارد که در تنظیم آب و الکترودهای بدن فعال هستند، این مجموعه را کارکرد نوروآندوکرین مینامند که سبب تنظیم محیط داخلی بدن میشود.
وی در ادامه گفت: اهمیت غده هیپوفیز از 2 جهت است، یکی از جهت کارکردی که دارد و دوم از جهت قرار گیری آن در محلی که بالاتر از آن، کیاسما یا تقاطع بینایی قرار گرفته است.
بطور طبیعی مانند سایر قسمتهای بدن، اگر سلولهای این قسمت نیز رشد نابجایی داشته باشند، باعث ایجاد غده یا تومور سرطانی میشود. سلولهای موجود در غدهی هیپوفیز ترشح یکسری از فرآوردههای هورمونی را بر عهده دارند و عمده علائم آنها بصورت افزایش ترشح هورمون و اختلال غدد بروز میکند.
دکتر امیری گفت: آدنون، شایعترین غده ناحیه هیپوفیز است که باعث ترشح هورمون پرولاکتین میشود. پرولاکتین، مادهای است که در زنان شیرده باعث ترشح شیر میشود و کارکرد آن نیز فقط در زمان شیردهی است.
وی با بیان اینکه دومین هورمون شایع مترشح از هیپوفیز، هورمون رشد است، افزود: این هورمون سبب افزایش رشد استخوانی فرد میشود و اصطلاحا بدین گونه افراد ژیگانتیسم میگویند. این افراد علاوه بر ظاهر فیزیکی مشخص، دچار یکسری عوارض درونی مانند، ناراحتیهای قلبی، دیابت و فشار خون نیز خواهند شد.
دکتر امیری با اشاره به اینکه هورمون محرک غدهی فوق کلیه که از غده هیپوفیز ترشح میشود که اصطلاحا باعث ایجاد بیماری کوشین میشود.
هیپوفیز در ناحیهای قرار گرفته که بالاتر از آن ناحیه تقاطع بینایی است، تقاطع بینایی نیز در ناحیهای قرار دارد که عصب بینایی از چشم خارج شده و به سمت مغز حرکت میکند و در نقطهای به نام کیاسما ابن 2 عصب با هم تقاطع میکنند، در زیر این تقاطع غدهی هیپوفیز قرار گرفته که بطور طبیعی با رشد تومورال یا بروز آدنوم این کیاسمای بینایی متاثر میشود یکی از علائم در بیمارانی که دیر به پزشک مراجعه میکنند، افت بینایی و کوری در آنها است.
وی در پایان گفت: امروزه با توجه به درمانهای دارویی مناسب، حدود 80 درصد غدههای هیپوفیز نیاز به عمل جراحی ندارند و با درمانهای دارویی به خوبی قابل کنترل و برگشت پذیر هستند.
انتهای پیام/
.: Weblog Themes By Pichak :.